Trafikinformation

Molntjänster för trafikinformation och planering av resor

addnode_Train station_sunset
Etis3

Etis

Etis är ett samlingsnamn på ett antal SaaS molntjänster för trafikinformation och planering av resor där kunden kan via olika typer av anrop få ut viktig information för sin verksamhet och sina olika system. 

Reseplanerare

Reseplanerare webb är webbapplikation med responsivt användargränssnitt avsett för integration inom kundernas hemsidor. Applikationen har tre olika gränssnitt: för PC, surfplattor respektive mobila skärmar.

re-1
addnode_Train station_sunset

Monitorer

Data över planerad trafik ligger i grunden för all trafikinformation. Som komplement till söktjänster och tidtabeller kan det finnas behov av avgångsmonitorer. Via Etis sätter vi upp bakomliggande förutsättningar för att era avgångsmonitorer ska visa korrekt data till era resenärer.

Nu lanseras nya Rebus Map Module!

Var det längesedan något nytt skedde på Rebus-fronten? Vi på Forsler & Stjerna tror iallafall på att bra saker tar tid, och att det i de flesta fall är värt väntan. Därför kan vi med stolthet meddela att efter en tids utveckling är vi nu klara med vår nya kartmodul!

Många av oss på Forsler & Stjerna, däribland vår produktchef för Rebus, Carl Schalén, har en bakgrund inom kollektivtrafik och trafikplanering. Med bakgrund av att kollektivtrafik är djupt inrotat i vårt DNA och framför allt som före-detta trafikplanerare förstår vi värdet av kartor och geografi som verktyg och informationsgrund för en rad olika ändamål. Därför har det länge varit en så viktig och integrerad funktion i Rebus.

Som all annan funktionalitet, oavsett om det är grundfunktioner eller tilläggsfunktioner till Rebus, finns det behov av uppgradering och uppfräschning. Rebus nya kartmodul, Map Module, är äntligen lanserad och är tilltänkt att göra livet lättare för dig som trafikplanerare.

Vad är det då som är nytt i Rebus senaste kartmodul? Här är ett urval:

Användarvänlighet

  • Tillgång till nya kartmodulen via ett enkelt knappklick i Rebus horisontella meny
  • Nytt och enkelt grafiskt användargränssnitt

Rebus ⬅️➡️ Map Module

  • Mellan Rebus och Map Module kommuniceras även osparade förändringar, dvs uppdateringar i Rebus kan granskas i kartan under arbetets gång.
  • Se olika varianter av en linje direkt i kartvyn.

Hållplatser

  • Flytta ett hållplatsläge manuellt i kartmodulen medför en automatisk omberäkning av länkarna till och från det hållplatsläget. Självklart har vi kvar automtisk beräkning av centrumkoordinaten.
  • Versionshantering av hållplatser innebär vid förändrade koordinater att även länkar till och från hållplatsen versionshanteras i linje med hållplatsen.

Närtrafik

  • Enklare hantering av närtrafikområden och kluster.

Tomkörningar

  • Rita och versionshantera tomkörningar
  • Möjlighet att se flera tomkörningar i samma kartvy

Nedan kan du se exempel på en länk mellan två hållplatslägen i nya Rebus Map Module.

Vi hoppas och tror starkt på att det här kommer att bli ett lyft för våra användare. Värt att tillägga är att vi nu har en modern plattform att bygga vidare ytterligare ny kart-funktionalitet på. Vi har redan påbörjat nästa steg i att förfina Sveriges mest använda planeringssystem för kollektivtrafik.

Läs mer

Ny funktionalitet i Rebus: Samtrafik på turnivå

Att byta buss är ibland nödvändigt för att kunna ta sig fram genom kollektivtrafiknätet. Och för att hinna med att byta buss krävs det allt som oftast lite tid för att genomföra bytet, beroende på hur det ser ut på hållplatsen och när bussarna är planerade att avgå. Normalt sett hanterar våra system detta genom en bytestid inom en viss hållplats som krävs för att bytet ska visas i våra kunders kanaler ut mot resenärerna. Men det är inte alltid givet att samma bytestid ska gälla mellan samtliga ingående hållplatslägen på en hållplats. Det kan till exempel ta mycket längre tid att transportera sig till fots mellan hållplatsläge A och T än mellan hållplatsläge A och B. I vårt planeringssystem Rebus kan detta hanteras genom "interna gånglänkar". Interna gånglänkar inom en hållplats innebär möjligheten att sätta en specifik tid mellan samtliga av hållplatsens ingående hållplatslägen. På så vis skapas flera bytestider inom samma hållplatsområde beroende på mellan vilka hållplatslägen du behöver förflytta dig.

Därtill finns även fall där en specifik relation mellan två olika linjer behöver frångå bytestiden inom en hållplats. Det kan vara allt från en anslutande tur som ska inväntas för att möjliggöra en resa från stadskärnan ut mot en tätort i periferin, alltså ett för resenären viktigt och prioriterat byte, till att samma fordon avslutar en tur på en linje på en hållplats för att fortsätta som en tur på en annan linje, alltså att ett fordon byter linjenummer på en hållplats för att därefter köra vidare. I vårt planeringssystem Rebus hanterar vi detta genom en så kallad samtrafikregel, alltså en regel mellan två specifika linjer (och riktningar) på en specifik hållplats med ett antal ingående värden eller parametrar.

Vi har länge hanterat samtrafik, eller anslutande trafik, i Rebus. Detta har skett genom att användaren kan lägga upp generella samtrafikregler i ett register för en viss relation, till exempel Linje 1 till Linje 3 på hållplats Uppsala Storgatan. För just den här relationen vill vi visa våra resenärer bytesmöjlighet ner till en minut till skillnad från övriga bytesmöjligheter på Uppsala Storgatan som kräver minst tre minuters bytestid. Vi vill även att föraren som kör Linje 3 väntar på Linje 1 i upp till fyra minuter. Allt det här går sedan länge att göra.

Nu har vi dock goda nyheter för våra trogna Rebus-användare! I vår senaste version av Rebus som släpps den 3 december har vi med en ny funktionalitet som våra användare har fått vara med och utforma, nämligen samtrafik på turnivå. Användaren kan nu lägga upp samtrafikreglerna direkt i linjens tabell i Rebus och på så vis knyta reglerna till specifika turer. På så vis kan reglerna och dess egenskaper skilja sig mellan olika turer på linjen och uppsatta regler gäller mellan två specifika turer. Funktionaliteten kommer att förenkla planeringen, förfina möjligheterna till att peka ut specifika relationer som är viktiga och förbättra resenärsupplevelsen. Detta är ännu ett steg i rätt riktning där vi på Forsler & Stjerna strävar efter att effektivisera arbetet för såväl trafikhuvudman som trafikplanerare. 

Observera! Om det inte finns uppsatta gånglänkar i vårt planeringssystem försvinner det inte någon bytesmöjlighet för det. Då beräknar vi gångvägen i våra söktjänster innan söksvaret skickas tillbaka.

Läs mer

PILOT: Vega Förarstöd


Äntligen kan vi dela med oss av spännande nyheter i VEGA, något vi har väntat länge på!

Vi hade förmånen att tillsammans med Hogia, Hallandstrafiken och Flexbuss utföra en testkörning av VEGA Förarstöd i en pilot-projekt om förarstöd inom skolskjuts. Vår produktchef inom skolskjuts, Anders Jarl, demonstrerade under en fiktiv skolskjutstur i Falkenberg hur lösningen är tilltänkt att fungera.  Det var oerhört nyttigt för oss som leverantörer och för dem som användare att få ett smakprov på vad det kan generera för nytta. Men vad är då de främsta funktioner och användningsområden med VEGA Förarstöd? Se nedan!

Läs mer